Излишните килограми

Искате да се отървете от излишните килограми?
 20 авг 2012 : 07:05
weight_loss_1_.jpg

Искате да се отървете от излишните килограми?! Не правете следните грешки!

Много често хората, които искат да имат здравословно лично тегло и да свалят килограми, правят доста грешки, които им пречат да постигнат желаните резултати. Ето трите най-често срещани:

1. Следите теглото си всеки ден
Това е най-сигурната рецепта за неудовлетвореност от усилията ви и така няма да получите никаква полезна информация за това, какви резултати постигате. По-важно да се търси дългосрочната тенденция, като например седмичната загуба на килограми. Ако целта ви е да свалите половин или един килограм, ще бъдете удовлетворени, като видите, че сте постигнали този резултат в края на седмицата, вместо да гледате объркващите ежедневни резултати с постоянно вариращи грам нагоре – грам надолу.

2. Поставяте си нереалистични цели
Не си казвайте, ще сваля 10 килограма за седмица, защото това е невъзможно. След като видите, че резултатът няма нищо общо с желанието ви, това ще ви демотивира и вие ще се откажете от диетите много бързо. Дори да сте свалили 3 килограма, което е много добро постижение, вие ще сте разочаровани, защото сте очаквали 10 килограма. Реалистичните цели са от съществено значение за успешно справяне с излишните мазнини по тялото. Ако не сте сигурни какви цели трябва да си поставяте, тогава е добре да се консултирате с нашите специалисти.

3. Избягвате упражненията
Когато не се тренира, цялата отговорност за свалянето на килограми се прехвърля върху диетата. Ако сте по-активни, ще можете да ядете повече от нещата, които обичате и все пак ще отслабвате. Ключът е да се намери един вид тренировки, които ще ви карат да се забавлявате. Фитнес залата ви изглежда досадна? Тогава опитайте плуване, танци, колоездене, тенис на маса и всички други упражнения, които изгарят повече калории, отколкото обикновеното ходене. Опитайте различни неща, докато достигнете до това, което ви носи удоволствие.

За развитието на наднормено тегло и затлъстяване роля играят няколко различни групи фактори: генетични (наследствени), фактори на околната среда (количество и състав на храната, ниво на физическа активност), физиологични (нарушения в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени, центровете в мозъка, в частност в хипоталамуса, които контролират ситостта), психологически (хранителни разстройства, прием на храна в отговор на стрес или депресия) и вероятно някои все още неизяснени фактори.
Определени количества мастна тъкан в тялото са необходими, те са като енергиен източник по време на физическо натоварване или почивка (енергийно депо), за предпазване от загуба на топлина от тялото (топлоизолираща функция), от сътресения и нараняване на по-дълбоко разположените органи и тъкани (функция на “амортисьор”). Това са есенциалните (основни) мазнини. Останалата част от телесните мазнини се складира в мастните депа и служи за енергиен резерв. Това са т.нар. складирани или неесенциални мазнини. Основното им количество е съсредоточено в подкожието и се означава като подкожна мастна тъкан. Друга част се намира около вътрешните органи в коремната кухина и се означава като висцерална мастна тъкан. Възрастните обикновено имат по-малко подкожна и повече висцерална мастна тъкан.
За определянето границите на наднормено тегло и затлъстяване най-често се използва т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ), (англ. Body Mass Index-BMI), известен още и като индекс на Quetelet. Изчислява се чрез специален уред, като се вземат предвид височината, килограмите, възрастта и пола на лицето. Нормалното количество телесна мастна тъкан е между 25-30% при жените и 18-23% при мъжете.