Новини

Диоден или Александритен лазер ?

Александритният и диодният лазер се различават един от друг по работната (активната) среда – дължината на вълната на александритния лазер е 755 nm, а на диодния – 808 nm.

Какво представлява активната среда на лазера

Това е един от основните компоненти на всеки лазерен апарат. Активната среда преобразува електрическото напрежение в лазерен лъч. Тя увеличава светлинния поток

Името на активната среда определя името на лазера. 

Ако активната среда е рубин, лазерът е рубинен, ако е неодим – неодимов лазер.

Активната среда на александритния лазер е минералът александрит. Александритът е вид хризоберил с примес на хром. Променя си цвета на различна светлина. За производството на лазерите минералът се произвежда изкуствено.

В диодните лазери няма минерали. Техният работен флуид се състои от два слоя подредени полупроводникови материали. Активното вещество е галиев арсенид.

Как дължината на вълната влияе на ефективността на лазера?

Колкото по-дълга е дължината на вълната, толкова по-дълбоко лъчът прониква в тъканта. Това означава, че диодният лазер достига меланина и хемоглобина, а александритният – само меланина

Дълбочината на косъма е различна – някои косми растат повърхностно, а други по-дълбоко.

 • Диодният лазер ви позволява да епилирате пигментирани косми (всички фототипове на кожата) и да премахвате съдови патологии. Дължината на вълната от 808 nm се абсорбира по-малко, но прониква по-дълбоко и премахва космите, които дори не са израснали до повърхността на кожата. Тоест ти още не ги виждаш, но те са там и лазерът ще ги премахне.
 • Александритът може да премахне космите на хора със светла кожа – фототип 1 и 2, както и доброкачествени пигментирани лезии. Прониква по-добре, но не успява да улови дълбоки косми и не може да ги премахне.

Има ли разлика за потребителя

За теб, като потребител, основната разлика между александритния и диодния лазер е в моменталния ефект. 

При епилация с александрит ще излезеш от кабинета с гладка кожа, тъй като лазерът ще унищожи наличните ти косми. По време на процедурата можеш да усетиш миризмата на изгорена коса.

При диодния лазер няма неприятни миризми, но ще трябва да изчакаш около 10 дни след лазерната епилация, за да опадат сами мъртвите косми. 

Епилация с диоден лазер може да се прави от хора с всякакъв фототип, тоест, дори тъмнокожи хора или такива със сериозен тен, а александритният има ефективност само върху светла кожа (фототип 1 и 2). Това са хора без тен, които имат малко меланин в кожата. Ако имаш повече меланин (по-тъмен тен), е възможен страничен ефект, като изгаряне на кожата.

Ако пациентът е със светла кожа, може да не види разлика в крайния резултат между ефекта на двата лазера. Космите падат по сходен начин и не растат в продължение на години. Скоростта, с която се появяват нови косми в третираната зона зависи от индивидуалните характеристики на организма.

С кой лазер боли повече?

Не може да се отговори категорично. 

Освен дължината на вълната, за степента на дискомфорта влияят много други параметри:

 • охлаждане
 • мощност
 • честота на импулса
 • размер на работната площ ​​(колкото по-голяма е, толкова по-бърз е процесът и по-кратка процедурата)
 • техника: два лазера, произведени от различна компания, могат да дават различно усещане в една и съща част на тялото, в един и същи ден, при едни и същи параметри.

Какво е усещането по време на лазерна епилация?

Лазерните импулси се усещат като краткотрайно щракване с ластик. По време на процедурата космите се нагряват до 70 градуса и това е причината за краткия дискомфорт. Болката е моментна, благодарение на охлаждането. В сравнение с кола маската, лазерната епилация е осезаемо по-комфортна и бърза процедура.

Усещането е субективно. Всеки има различен праг на болката. Дори фазата на менструалния цикъл и настроението ти влияят върху чувствителността на кожата.

В началото на процедурата специалистът, съгласно протокола, започва с ниска мощност и пита за усещанията. След това увеличава степента, за да намери удобни параметри.

 

ИЗВОДИ

 • Принципът на работа на александритния и диодния лазер е един и същ, но работната среда и дължината на вълната са различни
 • Ефективността и безопасността зависят от правилното прилагане на процедурата, опита на специалиста и вида на апаратурата
 • Диодният лазер е подходящ за пациенти с всякакъв фототип (дори с тен), александритът – само за светли хора без тен
 • След епилация с александрит кожата става веднага гладка, а при диоден лазер косъмчетата падат в рамките на 10 дни
 • Усещането е приблизително еднакво

Прочети още

Всичко, което трябва да знаете СЛЕД лазерна епилация :

1.Топлината на лазера стои в кожата до 24часа, така че въздържайте от фитнес ,спорт,сауна и горещ душ веднага след процедурата.В противен случай рискувате да създадете благоприятна среда за размножаване на бактерии под кожата ви .

2.Не посещавайте солариум и избягвайте пряка слънчева светлина 3-4 дни .Ако все пак се е случило да сте се изложили на слънце и/или по някаква причина се поличи дискомфорт използвайте крем за след слънчево изгаряне или пантенол

3.Не използвайте ексфолианти минимум дни в следващите дни

4.Между сесиите с лазерна епилация не използвайте кола маска ,епилатор или пинсета единствено самобръсначка или тример ,косъмът трябва да е свързан с корена си.

5.Не използвай автобронзанти или автобронзиращи лосиони

 

Прочети още

Излишните килограми

Искате да се отървете от излишните килограми?! Не правете следните грешки!

Много често хората, които искат да имат здравословно лично тегло и да свалят килограми, правят доста грешки, които им пречат да постигнат желаните резултати. Ето трите най-често срещани:

Прочети още

Всичко, което трябва да знаете, ПРЕДИ да започнете лазерна процедура

Как да се подготвя за лазерни процедури

1.ПРИГОТВЕТЕ СЕ ПСИХИЧЕСКИ: НЯМА ДА СТАНЕ С ЕДНА ПРОЦЕДУРА

. Просто за съжаление космите по човешкото тяло растат не наведнъж, а на фази. Във всеки един момент само около 20% от космените фоликули са кръвоснабдени и от тях излизат косми. После тези косми опадат, фоликулите им „заспиват“ (ако не ги отстреляме с лазера, докато са в активната си т.нар. анагенна фаза) и се събуждат следващите 20%. Затова обикновено един пълен курс е съставен от поне 6 -8 процедури лазерна епилация. Така сме сигурни, че сме хванали всички активни фази на окосмяването.

2.ОБРЪСНЕТЕ КОСМИТЕ ВЕЧЕРТА В ЗОНАТА ПРЕДИ ЛАЗЕРНА ПРОЦЕДУРА

Направете го в самата вечер преди процедурата , за да не бъде кожата току-що раздразнена от бръснене преди процедурата.

Може да използвате бръснач или тример 3.НЕ ПОЛЗВАЙТЕ КОЗМЕТИКА В ТРЕТИРАНАТА ЗОНА

Всяка козметика има различно съдържание, а понякога в нейния състав се включват киселини, спирт или други вещества. Те могат да предизвикат неприятна реакция на кожата по време на или след лазерна епилация.

4.ЗАБРАВЕТЕ ЗА ТЕНА МАЛКО ПРЕДИ И СЛЕД ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ ПРОЦЕДУРИ

Преди и след лазерна епилация излагане на слънце е абсолютно забранено. Не посещавайте солариум и не използвайте никакви форми на изкуствен тен минимум две седмиц

5.ДРЪЖТЕ ЕКСФОЛИАНТИТЕ НАСТРАНА ПРЕДИ И СЛЕД ЛАЗЕРНА ЕПИЛАЦИЯ ПРОЦЕДУРИ

Не използвайте ексфолианти 10 дни преди и след лазерна епилация. Всяка ексфолиация предизвиква мини наранявания на кожата, които могат да доведат след процедурата по обезкосмяване до неприятни реакции.

6.ИЗОСТАВЕТЕ АЛТЕРНАТИВНИТЕ МЕТОДИ ЗА ОТСКУБВАНЕ ЗА ПОНЕ ТРИ СЕДМИЦИ

Не премахвайте космите в третираната зона с коламаска или други методи на отскубване поне 3 седмици преди първата лазерна епилация. За да е ефикасна процедурата, косъмът трябва да е свързан с корена си. Причината е, че както вече споменахме, лазерната светлина се поема от меланина в косъма, провежда се до корена, там се превръща в силна топлина и унищожава фоликула.

 

Прочети още